Lave renter er ikke bare positivt

rentebilde

Det er mange som trekker på smilebåndet når de får høre at rentene kuttes, men det er faktisk ikke slik at dette er udelt positivt.

En redusert rente betyr ikke bare at du får et billigere boliglån og dertil tilgang til mer penger i din hverdag, og i denne artikkelen ser vi nærmere på dette.

Tøft for de unge

Når det gjelder lavere renter og boliglån er markedskreftene enkle å forstå: når man tilbys stadig lavere renter vil dette naturligvis stimulere til at det tas opp høyere lån. Muligheten for å ta opp høyere lån vil på sin side igjen føre til press på prisene i boligmarkedet, og for de som er førstegangskjøpere vil dette selvsagt by på problemer.

Boligprisene har en vekst som er høyere enn både lønnen vår og prisstigningen, og dette fører til at det blir dyrere å komme seg inn på markedet etter hvert som tiden går. Man kan faktisk strekke det så langt som å si at de lave rentene er en av de verste fiendene til unge som skal kjøpe sin første bolig.

Det er lett å tenke månedlige utgifter når man skal kjøpe bolig og den lave renten er med på å dekke over hvor dyre boligene faktisk har blitt. Når renten stiger, og det vil den, kan det hende at mange sitter med en bolig på hendene som er altfor dyr og som vil gi store renteutgifter.

Vi blir vant med å bruke for mye penger

I desember kom Sparebank 1 ut med en undersøkelse som fortalte at 23% av nordmenn, eller omlag 1 av 4, kun vil tåle en liten eller ingen oppgang i rentenivået, og dette slo banken naturligvis fast at var bekymringsverdig.

Banken forklarte at de som tok opp et boliglån da rentene var høyere nå har fått en sterk økning i kjøpekraften, og at flere kanskje har benyttet anledningen til å refinansiere boliglånet sitt. Å refinansiere innebærer at man tar opp et nytt boliglån som man innfrir det gamle med slik at man sitter igjen med lavere renter og følgelig lavere månedlige kostnader. Denne forbedrede kjøpekraften er det skummelt å kun anvende til økt forbruk, for hvis rentene skulle stige igjen vil svært mange oppleve at det å kutte i forbruket er enklere sagt enn gjort. Man må derfor være forberedt på at et rentehopp vil komme slik at man er mentalt innstilt på å bruke mindre penger.

Ingen gevinst i sparing

Hvis du er i en posisjon hvor du har penger stående i banken enten til pensjonen eller bare en såkalt buffer, så er selvsagt de lave rentene dårlige nyheter for deg. Det lave nivået vi har i dag er selvsagt helt katastrofalt hvis man er banksparer, og situasjonen er faktisk slik at det er et tapsprosjekt å ha penger på bankkontoen. Husk at prisveksten ligger på omtrent 2-2,5% hvert år, og når du i tillegg betaler skatt av de få kronene du tjener på sparingen, sier det seg selv at du ikke vil tjene på dette. Renten på sparekontoen ligger på rundt 1,5-2% og dermed blir dette et minusregnstykke. Totalt sett har nordmenn rundt regnet 1000 milliarder kroner stående på bok, og ønsker man å spare langsiktig vil det å velge fond kunne bli en langt hyggeligere opplevelse.