Sparing har mange fordeler, og den kanskje aller viktigste er at du har en buffer til trangere tider. Alle vil vi havne i situasjoner hvor vi har behov for litt ekstra, og det kan være at stekeovnen blir ødelagt, bilen må på verksted, man mister jobben eller noe annet.

I slike tider er det smart å ha penger stående ‘på bok’, og ekspertene sier at rundt 3 månedslønner er en bra buffer å ha.

Man trenger dog ikke bare å spare til bufferen! Kanskje har man bufferen på plass allerede og ønsker å spare til litt mer koseligere ting? Sparing kan brukes til så mangt og som sagt skal vi gi deg noen tips til hvordan du kan lykkes med dette.

La oss starte å spare!

Les gjerne vår guide om hvordan du kan spare penger på forsikring her!

Hva sparer du til?

Når det gjelder sparing, som med alt annet her i livet, blir det enklere om man strukturerer den og tydeliggjør hva man ønsker med den. Hva sparer jeg til? Hva er målet med sparingen min? Hva er det jeg ønsker?

Noen sparer til ny bil, mens andre sparer til drømmeferien. Andre igjen sparer for å skaffe seg økonomisk sikkerhet, og et konkret sparemål vil da kunne være å spare til man har for eksempel tre måneders lønn stående på sparekontoen.

Uansett hva målet ditt er, så vil det sørge for at du blir mye mer bevisst på sparingen din, samt at du automatisk vil forsøke å komme til målet ditt raskere.

Sparegris
Lag et mål for sparingen din – da blir det enklere! (Illustrasjonsfoto: PxHere.com)

Fikk du ekstra penger? Spar noe!

Har du vært flink på jobben og fått en uventet bonus? Har du kanskje vunnet litt ekstra på Lotto-kupongen eller kanskje du har vunnet litt ekstra på et online casino? Fikk du penger tilbake på skatten, eller har du fått feriepenger utbetalt?

Alle kjenner den gode følelsen når det plutselig står et uventet høyt beløp på brukskontoen, og i slike situasjoner er det viktig at man tenker seg om. Ja, selvfølgelig skal man spare et litt større beløp denne måneden, men man skal også huske på å kose seg litt ekstra når man har muligheten til det. Faktisk kan det være smart å tenke at du sparer et fast prosentbeløp av dét du får inn på kontoen din hver måned. De gangene du får litt mer, vil du dermed også spare litt mer. Klarer du å spare 10% av lønna hver måned?

La sparingen gå av seg selv

Som vi tidligere har nevnt så er det ikke bestandig så lett å sette av penger til siden, og dette gjelder i hvert fall hvis man må gjøre det manuelt! Hvis man selv må logge seg inn på nettbanken hver måned for å overføre et fast beløp sier det seg selv at man før eller siden ikke vil orke det eller at man rett og slett glemmer det av.

Opprett en ny sparekonto og sett et fast trekk på lønnskontoen hver måned som går til denne nye kontoen. På denne måten trekkes sparebeløpet rett av lønnskontoen din på lønningsdagen, og da er du ferdig med månedens sparing! Enklere kan det faktisk ikke gjøres, og dette er en super måte å spare på. De månedene du får litt ekstra på kontoen kan du heller gå inn manuelt og sette inn et ekstra beløp på sparekontoen din.

Shopping
Det er lov å unne seg noe ekstra når man har vært flink å spare, og spesielt hvis man får ekstra penger inn! (Illustrasjonsfoto: PxHere.com)

Har du dyr gjeld? Betal ned!

Så over til et litt kjedelig punkt. Hvis du har gjeld, og da spesielt av den dyre sorten slik som kredittkortgjeld, er det meget god sparing å få denne fjernet. Faktisk: har du såpass mye sparepenger at du har råd til å fjerne kredittkortgjelden anbefales det at du tar av de oppsparte pengene for å fjerne den dyre gjelden.

Årsaken til dette er enkel: rentene på slike kort er gjerne 25-30% og det innebærer at du ved å fjerne gjelden sparer store renteutgifter. Disse renteutgiftene er med på å spise opp fordelen ved sparingen du gjør. Fjern derfor denne gjelden først og begynn deretter å spar.

Spar på forskjellige måter

Det er mange måter å spare på og det trenger ikke bare å dreie seg om den evinnelige banksparingen. Banksparing er naturligvis bra om man ønsker å ha ekstra penger raskt tilgjengelig, og spesielt er dette nyttig om man havner i en litt kinkig situasjon.

Det kan også være lurt å tenke på sparing på andre måter, som for eksempel til sin egen pensjon. Dette kan man for eksempel enkelt gjøre via et fond i nettbanken, og er noe som alle banker tilbyr. Her sparer man langsiktig, og da er man nesten sikret at avkastningen over mange år vil bli god.

Har man litt ekstra en måned kan det også være god sparing i å betale ned på boliglånet ditt.Jo mindre gjeld man har jo bedre er det!

Da har du fått med deg noen tips på veien, og vi ønsker deg lykke til!