Regelverket er i dag slik at du er nødt til å ha en egenkapital tilsvarende 15% av kjøpesummen, og dette er en grense som er satt fra politisk hold for å forhindre at boligkjøpere setter seg i for høy gjeld.
Å skaffe seg egenkapital er derfor en jobb du som boligkjøper er nødt til å prioritere og det finnes flere måter å gjøre dette på – også for deg som er ung.
Hjelp fra mor og far
Det er mange i Norge i dag som har god økonomi og for flere foreldre er det den naturligste ting å hjelpe sine barn når de skal kjøpe seg bolig. Så fremst foreldrene har økonomiske muskler til det er det mange måter dette kan gjøres på. Noen velger rett og slett å gi penger til egenkapital som en gave, mens andre gjør dette gjennom et forskudd på arv. Det er naturligvis også mulig å tilby pengene som et personlig lån. Som foreldre må imidlertid huske på at man burde ha muligheten til å gjøre det samme for andre søsken hvis også de har behov for en slik hjelp.
Det er også viktig at man gjør skriftlige avtaler på dette i forkant slik at man unngår misforståelser og påfølgende uenigheter i etterkant.
Ekstra sikkerhet fra mor og far
Hvis man mangler tilstrekkelig egenkapital har banken mulighet til å godta ekstra sikkerhet hvis dette er noe du kan fremskaffe. Dette fungerer som oftest slik at foreldrene, eller noen andre, er med på å kausjonere for en del av boliglånet. Det er dette som kalles for tilleggsikkerhet, og det innebærer at foreldrene garanterer for en del av lånet og at de stiller sikkerhet i sin egen bolig. Risikoen er da tilstede for at foreldrene dine er nødt til å betale på lånet hvis du unngår å gjøre opp for deg som avtalt med banken.
Det er som regel slik at kausjonen slettes når du som lånetaker har betalt ned en avtalt del på lånet ditt.
Husbanken
Kommunene har en avtale med Husbanken og dette er en ordning som er spesielt tilpasset de som har vanskeligheter med å få lån på ordinært vis i en bank. Reglene er ganske strenge på dette feltet, men en god del unge vil ha muligheten til å få et såkalt startlån. Dette lånet kan brukes til den egenkapitalen man mangler, eller faktisk til hele kjøpesummen.
Enklere med to!
Hvis man er flere som går sammen om å kjøpe bolig blir egenkapitalkravet enklere å håndtere. Kanskje har du og samboeren blitt enige om å kjøpe bolig sammen? Eller er det slik at du kunne tenke deg å kjøpe en bolig sammen med foreldrene dine eller en kompis? Husk at i slike tilfeller vil det være slik at du kun har behov for en egenkapital som tilsvarer din andel. Det vil derfor være enklere med to ettersom du da kun trenger halvparten så stor egenkapital.
Avslutningsvis vil vi si at det uansett valg er smart å spare og har du for eksempel en langsiktig horisont på sparingen din kan du kanskje sette penger tilside i et fond. Mulighetene er mange når det kommer til sparing, men det krever disiplin og vilje fra din side.