InformasjonSkattefradrag på lån
Gjør beregninger

Skattefradrag på lån

Når man har et lån har man samtidig rettigheter til å få fradrag på skatten, men hvor mye er det egentlig snakk om?

Publisert: 13. aug. 2019

Vi skal i denne artikkelen gi deg en enkel innføring i dette temaet slik at du forstår hvordan skattefradraget på lån fungerer.

22% fradag på rentene

Når du har et lån i en bank, og dette gjelder uansett hvilket lån, vil du få fradrag på skatten for de rentene du betaler. Skattebesparelsen dette gir er nå på 22%. Skattebesparelsen har gradvis gått nedover siden 2013 hvor den var på 28%. Dette henger sammen med at inntektsskatten har blitt redusert.

I praksis innebærer det at om du betaler 10 000 kroner i renter i løpet av 2019 skal du ha et fradrag i skatten på 2 200 kroner. Dette er et fradrag man får uavhengig av inntekten man har.

Gjeldsrentene, som de kalles, skal føres i en egen post i selvangivelsen og denne skal være forhåndsutfylt. Hvis du har lån som ikke står oppført der, som for eksempel private lån, må du føre opp både disse og rentene i den aktuelle posten. Vær oppmerksom på at skattekontoret kan komme til å be om dokumentasjon på disse beløpene.

Alle disse gjeldsrentene skal føres opp i post 3.3.1 i din selvangivelse.

Øvrige fradrag som du kan kreve

Det er ikke bare fradrag for gjeldsrentene du kan kreve; også en rekke andre kostnader i forbindelse med lånet kan trekkes fra på skatten. Hvis du for eksempel har tatt opp et nytt lån får du fradrag for omkostningene forbundet med dette, noe som også inkluderer etableringsgebyret.

Hvis du ønsker å refinansiere boliglånet for å få ned renten venter det også fradrag for omkostningene som følger her, og det inkluderer også det du må betale til takstmannen for å få ny verdivurdering på boligen.

Som nevnt i starten av artikkelen må du også huske på å føre opp renter på lån som du har fått av din arbeidsgiver, samt at du fører opp tilsvarende informasjon hvis du har private lån fra familiemedlemmer eller venner, eventuelt andre personer.

Har du betalt forsinkelsesrenter av dine gjeldsrenter er også disse fradragsberettiget.

Søk forbrukslån her! Hvor mye vil du låne?

Lånebeløp:250 000 kr
250000
Nedbetalingstid:10 år
10
Månedskostnad:
fra 3 732 kr *

* Eksempel nom. rente 12,90%, eff. rente 13,76%. 250 000 kr over 10 år.
Etableringsgebyr 950 kr. Kostnad 197 860 kr. Totalt 447 860 kr.

Nom. rente fra 7,49% til 26,9%. Eff. rente fra 8,99% til 31,3%.
Rente baseres på individuell kredittvurdering.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Ved å oppgi din e-postadresse samtykker du til å få periodiske e-poster fra oss om privatøkonomi og lån. Du kan når som helst melde deg av.