Penger og økonomi er et tema det kan være vanskelig å forholde seg til for barn, og det er jo ikke så rart: selv voksne folk sliter med å få et sunt og fornuftig forhold til dette!
I denne artikkelen skal vi gi deg noen tips om hvordan lære barn om penger og økonomi, og forhåpentligvis kan det hjelpe deg med å gjøre jobben enklere.
Kontantløs virkelighet
En av de største utfordringene vi møter når vi skal lære barn om penger er at pengene i dag ofte ikke er et fysisk produkt. Hele konseptet om penger kan derfor føles som en abstrakt ting for barn, og man må derfor i større grad lære barna om hva penger er, hvordan de kommer inn på bankkortet til mamma og pappa og hvordan man får oversikt over pengene. Dette er i og for seg ingen stor kunst, og er faktisk bare det første steget på veien når det gjelder å lære barn om økonomi.
Det er mange andre ting som er veldig viktig i tillegg og vi snakker da for eksempel om at man er nødt til å hjelpe sine søte små med å lære ting som holdninger til penger, hvordan man har en bruk av penger som er sunn og fornuftig og at man lærer dem økonomiske verdier.
Vi har alle lest eller hørt om de vanlige rådene som skal lære barn om penger, og da tenker vi på å involvere dem i familieøkonomien, bruk av lommepenger, hva arbeid er og hvorfor vi arbeider, hvordan bankkortet fungerer, lære om sparing og så videre. Alt dette er naturligvis fornuftige ting å lære barna om, men det kan også være andre måter å gjøre det på – måter som er litt kreative og litt mer spennende.

Kreative tips
Selv om mange av oss synes personlig økonomi og penger er fascinerende så er det ikke sikkert at den gjennomsnittlige åtteåringen kryper på sine knær og ber sine foreldre om mer finansiell undervisning. Så ærlige må vi være.
Og det er utvilsomt mange foreldre som ikke vet eller har noen anelse om hvordan de skal angripe dette temaet, og ser for seg budsjettundervisning med ungene som eneste løsning – et grep som høres ut som tortur for alle involverte. Det som er skummelt når man skal lære barn om økonomi er at de faktisk kan kjede vettet av seg, og når de kjeder vettet av seg vil all informasjonen de får høre gå tapt – rett og slett fordi det ikke betyr noe for dem.
Uansett hva temaet er, være det seg historie, sport eller økonomi, så lærer barn aller best når de er engasjerte og har det moro! Derfor kan det være en god idé å bruke litt mer kreative metoder når man skal lære barna om bruk av penger og økonomi generelt. Det dreier seg om å gjøre det hele litt mer interessant og relevant for barna, og lykkes man med det vil dette føre til et sterkere fokus og bedre gjenhenting i det lange løp av alt det de lærer seg.
Det er naturligvis mange forskjellige måter man kan lære barn om penger på, men det som kan sies er at absolutt alle mennesker lærer ting på sin helt spesielle og unike måte. Når du skal lære barn om et såpass komplisert tema som økonomi (ikke gjør det mer komplisert enn det trenger å være) er det viktig at du tenker på at det ikke er en pepperkakeform du presser ut. En slik tankegang vil ikke fungere, og hvis du for eksempel har to barn du skal lære om temaet har du en unik mulighet. Dette er dog ingen nødvendighet for å lykkes, men det kan gjøre det litt mer morsomt for barna.
Som sagt: det handler om å holde dem på sporet, engasjert og motivert.
Videre skal vi fortelle om noen forskjellige metoder som du kan bruke både i hjemmet og på skolen for å lykkes med ditt arbeid.

Bruk en bok
Å bruke en bok som utgangspunkt kan være en god metode, og da kan du sette deg ned i ro og mak og lese med barnet ditt eller i klasserommet. Her er det viktig at man finner en bok som er interessant og som kan handle om et tema innen økonomi. Og ja: slike bøker for barn finnes. Et eksempel kan være boken ‘Løs tann’, som er en Løveungebok (en serie lettlestbøker). Denne handler om en gutt som gleder seg til løstanna faller ut ettersom han skal gi den til tannfeen. Grunnen til at han gleder seg er at han sparer til sykkel. Dette er en bok som kan lære barn om verdien av sparing, og det vises på en forståelig og underholdende måte.
Det er viktig at man har en samtale om bokens innhold og om hvorfor hovedpersonen gjør de forskjellige valgene, samt om barnet / elevene er enige i dette valget. Å bruke bøker når man skal lære barn om bruk av penger gjør det mer relevant for dem, og som sagt er årsaken til dette at det gjør temaet mer underholdende og at de kan identifisere seg med personene i bøkene.
Partneraktiviteter
Elevene i klassen, barna dine eller du og ditt barn kan sette seg ned sammen og delta i aktive samtaler om en gang de tjente penger eller om ting de har lyst til å spare til. Dette viser barna at alle har sitt unike fingeravtrykk og at det som fungerer for én person ikke nødvendigvis fungerer for noen andre. Hvis du er i en klasse så kan en gruppediskusjon etterpå gi en mulighet til å introdusere at vi har forskjellige verdier. Dette gjør man gjennom å forklare at hver og en av elevene kanskje ønsker å spare til noe annet fordi vi har andre verdier og meninger. Slike samtaler hjelper barna å utvikle sunne finansielle holdninger og at man ikke skal dømme hverandre etter de forskjellene vi gjenspeiler som mennesker.

Kunst- og tegneaktiviteter
Gi barnet en tegnebok og kanskje et par aktiviteter eller spill. Selv om fokuset på en aktivitet ikke trenger å være sentrert spesielt rundt tegning / kunst så er det jo et faktum at enkelte barn ikke er spesielt komfortable med å skrive om hva de ønsker å spare til eller andre finansielle konsepter. Tegning kan derfor gi en god mulighet for barna til å uttrykke seg om disse tingene. Det er rett og slett bare å dele ut blyanter, tusjer, fargekritt, sakser, blader og limstifter og la barna kommunisere på en måte som gjør dem mest mulig komfortabel.
Lek basert på erfaring
Når ungene har lært seg en god del om sparing, forbruk, litt om budsjett (planlegging) og mål, så er det på tide å sette kunnskapen ut i praksis.
Her kan man arrangere en lekebutikk med forskjellige gjenstander og deretter dele ut litt lekepenger – gjerne monopolpenger. Barna får se alt hva som er i butikken slik at de får muligheten til å planlegge hva de skal kjøpe. Husk at barna må få muligheten til å kjøpe flere forskjellige ting for å kunne oppmuntre dem til å budsjettere ved bruk av sine nye kunnskaper – og deretter gjøre smarte forbruksvalg.
Etter at dette er ferdig kan man snakke om hvor likt dette er den virkelige verden. Vi voksne kan ikke bare gå inn i en butikk å kjøpe alt det vi ønsker oss. Vi må også lage en plan, lage en handleliste, bestemme oss for hvor mye vi kan bruke og deretter prioritere behov opp mot det vi har lyst på.
Uansett hvordan man legger opp denne aktiviteten så er rollespillaktiviteter en suveren måte å føre finansielle konsepter inn i livet til barna – gjennom å gjøre det relevant og morsomt!

Ta dem med i butikken!
Noe annet man kan gjøre er å ta barna med på handletur i matbutikken. Husk da å ta dem med på hele prosessen, og da alt fra å sjekke hva dere trenger i huset, skrive handleliste, prioritere, sjekke hvor mye penger dere kan bruke og til slutt å gjennomføre turen.
Som vi allerede har nevnt så kan det å lære seg om økonomi være både kjedelig, vanskelig og abstrakt for barn. Med bakgrunn i de tipsene vi har kommet med tidligere i teksten så kan det å ta barna med i butikken være en glimrende måte å avrunde ‘kurset’ på. Da får de omsatt læring til praksis, og vil på en bedre måte kunne skjønne hva det hele dreier seg om: nemlig at vi ikke kan bruke mer enn det vi har av penger, og hvordan vi skal kunne få mest mulig ut av pengene våre.
I butikken er det mange gode eksempler man kan bruke for å lære barna mer om praktisk økonomi, og det kan for eksempel være hva kilopris og løsvekt er. Lær barna at det kan være billigere å kjøpe poteter i løsvekt kontra ferdig pakket.
En annen lærerik ting man kan gjøre er å sammenligne matvarer i samme produktgruppe. Er det stor prisforskjell på butikkenes egne produkter, som for eksempel egg, kontra fra de store og kjente produsentene. Er det flere slike varer man kan spare penger på? Hvor mye sparer vi for eksempel på 10 slike produkter? Hva med brunost i skiver kontra brunost som man må skjære opp selv? Vis barna at selv om det er enkelt med mindre pakker, som for eksempel ferdigskivet brunost, så vil det være billigere å kjøpe en større på grunn av lavere kilopris. Da kan man også understreke hvor viktig det er at man spiser opp maten og ikke kaster noe unødvendig.
Som du ser så gir butikken oss muligheten til å lære barna om verdien av penger og hvordan man må prioritere. En fornuftig bruk av penger i hverdagen gir oss større muligheter til å spare til noe som vi virkelig har lyst til!