Dette er en informasjons-artikkel om investeringer. Vi har skrevet flere tidligere om blant annet aksjer og shorting av aksjer. Det er ikke ønskelig at man under noen omstendigheter bruker lånte penger for å investere eller søke om lån. Aksjer og kryptovaluta har en enorm risiko og man bør kun bruke penger man har råd til å tape. Ønsker du å snakke mer om bitcoin eller lurer på noe i denne artikkelen så kan du ta kontakt med olepetter@stkfinans.no.

Bitcoin har blitt kjent som en måte å «bli rik fort» men det er riktignok slik at bitcoin er mer enn det. Hvis vi ser bort i fra spekulasjon så kan bitcoin og blockchain være noe som fundamentalt endrer digitale penger. Det er en lang reise dit men nå som stadig flere etablerte aktører kaster seg over bitcoin og kryptovaluta så tenkte vi i Lånemegleren at det er på tide at vi kan belyse bitcoin og hvordan du kan kjøpe bitcoin trygt. For det finnes veldig mange forskjellige aktører som hevder at de er den beste portalen å kjøpe bitcoin hos.

Hvordan kjøpe bitcoin?

1. Finn en kryptobørs

2. Gjør innskudd med ditt bankkort eller bruk bankoverføring

3. Velg bitcoin

4. Klikk kjøp

5. Når bitcoin er kreditert din konto så flytt den over til en digital lommebok

Du kan kjøpe bitcoin både direkte og indirekte. Her er forskjellene:

Kjøp bitcoin direkte. Kalles for spot og betyr at du eier de bitcoin du handler. Betyr at du kan sende eller overføre BTC til andre kontoer.

Kjøp bitcoin indirekte. Gjøres ved hjelp av derivater eller andre verdipapirer. Gjør det mulig å bruke giring med maks 2:1, som er EU-grensen. Kan gå både short og long.

Norske kryptobørser

Det finnes en hel del norske kryptobørser på markedet og det kommer stadig flere. Likevel så er det noen norske som har kommet lengst med å lage en trygg løsning og ikke minst som er enkel å bruke:

NBX

Firi

Kjøpe bitcoin på norsk eller utenlandsk børs?

I Norge så hadde 3-4 aktører som skulle tilby handel med bitcoin men det har egentlig bare endt opp med å bli 2 aktører som det er fornuftig å kjøpe bitcoin hos. Det er NBX og Firi, men problemet med disse er at brukeropplevelse og kostnader er ikke helt på topp. Spesielt hvis du sammenligner med andre internasjonale aktører som har gjort det veldig enkelt å kjøpe bitcoin hos. En av de største her er Coinbase som virkelig har gjort det enkelt å kjøpe bitcoin og veldig mange andre kryptovalutaer.

Hva er bitcoin?

Bitcoin er en kryptovaluta som ble laget i 2009 av en mann eller kvinne med kallenavnet Satoshi Nakamoto. Ingen har har klart å finne ut hvem denne personen er. Den ble laget i etterkant av finanskrisen med mål om å lage en digital verdi som kan overføres mellom personer uten noen bank. Dette var rett etter at flere banker har måte blitt reddet av myndigheter og begrepet «too big to fail» preget nyhetene.

Bitcoin baserer seg på såkalt blokkkjede-teknologi som egentlig er en database med en algoritme som gjør at man kan flytte tall. Det kan kun lages 21 millioner bitcoin og det kan ikke trykkes opp flere. Det betyr at bitcoin har et helt annet design enn vanlige penger. Den er designet for å øke i verdi når etterspørselen øker og går ned i verdi når etterspørselen går ned.

I skrivende stund så har bitcoin nesten 19 millioner bitcoin sirkulerende og når tallet når 21 millioner så stopper produksjonen av nye bitcoin. Det betyr at fra det tidspunktet så vil det kun være kjøp og salg av bitcoin. Det er forventet at produksjonen av nye bitcoin vil stoppe i år 2140.

Hvordan lages en bitcoin?

Nye bitcoin blir laget igjennom det som kalles for «mining». Det er en prosess hvor det er satt opp svært kompliserte regnestykker som kun kan løses med datakrav for å gjennomføre transaksjoner. I denne prosessen så lages det nye bitcoin men det vil aldri komme flere enn 21 millioner bitcoin.

Alle kan i prinsippet hjelpe til i denne prosessen for å tjene bitcoin men det er kostbart. Datamaskinene som behandler transaksjoner krever mye strøm og derfor har Norge blant annet blitt svært populær blant selskaper som driver med «mining». Grunnen er ganske enkel at strøm er billig i Norge og den er grønn så det er mer forsvarlig.

Hvorfor er bitcoin så volatil?

Bitcoin er et marked med forskjellige sykluser og det er fortsatt et veldig lite marked. Når et marked er veldig lite eller har lite likviditet så vil det være mer sårbart for svingninger. Det betyr at når markedet går ned så stuper det og når det går opp så går det massivt opp. Selv om kryptovaluta og bitcoin begynner å tiltrekke seg flere investorer så er markedet fortsatt dominert av noen få aktører som eier veldig mye bitcoin. Hvis de aktørene begynner å kjøpe eller selge bitcoin så vil prisen på bitcoin gå voldt i en av retningene.

Må man skatte av kjøp og salg av bitcoin?

Ja, man må skatte av handel med bitcoin. Dette er en trend som Skatteetaten jobber veldig hardt med nettopp dette. Du rapporterer selv inn dine transaksjoner og dette kan virke veldig overveldende men det trenger det ikke å være. Om du ønsker en enkel måte å regne ut hvilken skatt du skal betale på din kryptovaluta så kan du benytte deg av Kryptosekken.no som gjør jobben for deg.

Du betaler kun skatt på eventuelt overskudd du har fra handel med bitcoin og prosenten du skal betale er 22 %.

Er det smart å kjøpe bitcoin nå?

Vi skal ikke komme med noen konkrete råd. Bitcoin har steget vanvittig mye de siste årene og har til tider noen skikkelig mageplask når det kommer til kursen. Samtidig så begynner bitcoin å bli en mer akseptert form for betaling og investering. Om det er smart å kjøpe bitcoin nå kommer veldig an på hvordan fremtiden blir. Ingen vet hva som kommer i fremtiden og man burde alltid gjøre sine egne vurderinger.

Dersom du skal kjøpe bitcoin så bør du være klar over at dette er høy risiko og at det ikke er garantert at man faktisk får en avkastning. Dersom bitcoin forsetter å vokse og bli akseptert av investorer så er det ventet at kursen over lang tid kommer til å stige.

Hvordan oppbevare bitcoin?

Det å oppbevare bitcoin kan være vanskelig som nybegynner. Du har børser som gjerne ønsker at du oppbevarer dem der men det er anbefalt at man benytter seg av en egen digital lommebok. Da har du mulighet til å sikre denne og du slipper å bekymre deg for hackere. Det finnes veldig mange forskjellige aktører som tilbyr lagring av bitcoin men hvis du ønsker en gratis lommebok til bitcoin du har kjøpt så kan vi anbefale deg Bitgo.

Unngå kryptoroboter

Når man skriver inn «hvordan kjøpe bitcoin» i Google så kommer det opp veldig mange aktører. Noen av disse promoterer det som kalles for «robot-handel med bitcoin». Det man gjerne her kjøper er tilgang til en «robot» som skal handle og det garanteres for profitt. Dette er som regel svindel og noe man burde unngå til enhver tid.

Kilder

Nedenfor har vi listet opp noen av kildene vi har brukt for å lage denne guiden:

Her kan du kjøpe bitcoin

Hvordan kjøpe bitcoin?

Lær meg om bitcoin her