Det første vi kan si om refinansiering er at målet med det er å skaffe oss økonomiske fordeler, og da er det er billigere låneutgifter som står i sentrum.

Det er svært mange som har boliglån i Norge i dag og for mange kan det være mye penger å spare på å gjennomføre en refinansiering. Det er imidlertid viktig at man gjør dette på det rette tidspunktet ettersom man da får den aller høyeste gevinsten.

Banken beregner renten på ditt boliglån utifra flere forskjellige faktorer, men en av de aller viktigste er den som går på risiko. Kort fortalt kan vi si det slik at jo høyere boliglånet ditt er i forhold til boligens verdi, jo større risiko tar banken for å låne deg penger. Det viktige for deg blir derfor å få ned størrelsen på lånet i forhold til boligens verdi, og det er dette vi kaller for gjeldsgraden. De fleste banker tilbyr den beste renten når lånet ligger på omtrent 60% av boligens verdi.

For å komme seg ned på et slikt nivå er det bare én ting å gjøre: å betale ned på lånet. Et annet moment du skal være oppmerksom på er at en bolig i de aller fleste tilfeller stiger i verdi med årene, så her vil du også få gratis hjelp av boligmarkedet for å få redusert gjeldsgraden.

Når du har kommet ned til omtrent 60% vil det derfor være et godt økonomisk grep å gå i banken og be om en refinansiering. Du kan da tilby bedre sikkerhet overfor banken og banken kan da tilby bedre rente i retur. Husk på at du må ha en oppdatert takst for å få en refinansiering av et boliglån.

Flytting av lån

En annen måte å refinansiere på er rett og slett å flytte lånet sitt over til en annen bank. Også her er målet å få en bedre rente på lånet man har, men her må man selvsagt være forsikret om dette på forhånd. Banker ønsker som regel nye lånekunder og de kan derfor strekke seg ganske langt med tanke på renter for å få til et bankbytte.

Refinansiering av dyr gjeld

Den tredje og siste formen for refinansiering er å kvitte seg med kostbar gjeld. Det er flere måter å gjøre dette på, men i all hovedsak er det snakk om å bake inn gjelden i et annet og billigere lån eller å ta opp et nytt lån med bedre betingelser.

Man kan blant annet bruke forbrukslån til å refinansiere med og som sagt vil dette lønne seg så lenge man har ett eller flere andre lån som er dyrere. I tillegg til at man sparer penger i form av lavere renter vil man også få en ryddigere økonomi med færre regninger å forholde seg til – og dette gjelder spesielt i de tilfellene hvor man har flere gjeldsposter å betale på.