Boligdrømmen står veldig sterkt for mange nordmenn og det å eie sin egen bolig er noe vi gjør i langt større grad i Norge enn i øvrige land i verden. Når man er ung, i etableringsfasen og kanskje ikke har opparbeidet seg en høy inntekt ennå vil det å kjøpe en egen bolig være en stor økonomisk utfordring.

Lånebeløp 100 000 – 10 000 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Variabelt dager
Alder 20 år
Omstartslån: Eff rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298

Et førstehjemslån er derfor et produkt som mange banker tilbyr og som vil kunne hjelpe mange unge mennesker som befinner seg i denne situasjonen. Kjennetegnet med slike lån er ofte at de har en gunstig rente samt at man får økonomisk avlastning i form av avdragsfrihet i den første perioden av nedbetalingstiden.

Les alt du trenger å vite om boliglån her!

Førstehjemslånet lar deg ofte fullfinansiere boligen din og det innebærer at du kan betale 100% av kjøpesummen med lånte penger. Normalt sett skal man stille med 15% egenkapital når man skal kjøpe en bolig, men som sagt er dette et tiltak som er ment å hjelpe unge mennesker inn på boligmarkedet. Når det gjelder 100% finansiering så vil dette normalt sett innebære at banken vil kreve tilleggsikkerhet i annen eiendom for lånet de tilbyr – altså en ekstra trygghet utover panten i selve huset du kjøper. Det som da kan være aktuelt er å spørre foreldrene dine om de er villige til å kausjonere den resterende sikkerheten for deg. Det kan da være en mulighet for dem å tilby banken pant i hus eller hytte slik at du kan få et førstehjemslån.

De forskjellige bankene stiller naturlig nok forskjellige krav til hvem som kan søke om et førstehjemslån, men som regel er det slik at du må være mellom 18 og 34 år gammel og at du ikke tidligere har kjøpt bolig eller leilighet. Enkelte banker har også krav om at du må ha spart penger i BSU for å få et lån som dette, og noen opererer med andre bestemte kriterier. Det finnes dog ikke noen felles mal som gjelder her, så det vil derfor være vanskelig å konkludere med noe på dette punktet.

Les gjerne vår artikkel om boliglån for studenter!

Hvilke banker tilbyr førstehjemslån?

De aller fleste bankene tilbyr førstehjemslån. For mange banker så er førstehjemslån et av de viktigste produktene for banken . Dette er nemlig kunder som banken kan ha i mange år og i mange tilfeller så er dette kunder som ikke bytter bank. Nettopp derfor tilbyr de fleste bankene svært gunstige renter til nye og unge kunder.