InformasjonFakturasalg

Fakturasalg

Likviditet er viktig når man driver en bedrift og stadig flere velger å selge sine fordringer til en tredjepart. Dette kalles "factoring" men på norsk så blir det fakturasalg.

Publisert: 23. sep. 2021

Når man driver en bedrift så selger man gjerne et produkt eller en tjeneste. Det er dette man ønsker å bruke tiden på og ikke på alt annet. Alle som driver egen bedrift vil på et eller annet nivå ha problemer med å drive inn penger fra sine kunder. Likviditet er en annen utfordring som mange bedrifter opplever og som kan hemme vekst. Begge disse utfordringene kan fakturasalg løse for deg.

Hvordan foregår et fakturasalg?

Et fakturasalg foregår på den måten at man må koble seg til en tredjepart. Det er banker som stort sett har fakturasalg som tjeneste. Noen regnskapsprogrammer på nett tilbyr fakturasalg som en integrert del tilbudet til sine kunder. Når du har koblet deg til en aktør som tilbyr fakturasalg så kan du automatisk selge den til aktøren du har valg. Da skjer følgende:

1. Kunden din blir kredittsjekket

2. Hvis kunden blir godkjent så blir penger overført til din konto når faktura er sendt til kunde

Hvem passer fakturasalg for?

Fakturasalg passer veldig godt mindre bedrifter som er i en oppstart-fase hvor man kanskje ikke oppfyller kravene til kassekreditt eller bedriftslån. Det passer for deg som ønsker å betale litt ekstra for å få rask tilgang til din bedrift og for å få ned risikoen til kunder. Dersom du er en bedrift som har en sterk balanse så vil det ha svært liten hensikt å benytte seg av fakturasalg.

Det er stort sett følgende bedrifter som benytter seg av fakturasalg:

 • Nylig etablerte bedrifter
 • Konsulenter
 • Selvstendig næringsdrivende

Når får man betalt etter at en faktura er solgt?

Etter at du har solgt en faktura så vil du få tilgang på pengene innen 24 timer. Det betyr helt enkelt at man får pengene så fort som mulig. Om du har samme tilbydere av faktura-kjøper og bank så vil du kunne få pengene på konto med en gang.

Hvilken aktør er best på fakturalsalg?

Det finnes veldig mange aktører som tilbyr faktursalg og flere banker tilbyr dette som en tjeneste til sine bedriftskunder. De aller fleste tilbyr omtrent det samme produktet og derfor er det bedre å velge en aktør som er enklest for din bedrift. Det er viktig at de er koblet opp mot ditt faktura-system som på den måten gjør det veldig enkelt for deg å bruke det.

Hvor mye koster det å selge en faktura?

Det å selge en faktura koster gjerne noen prosenter av total beløp. For noen så kan dette virke veldig kostbart men det fjerner risikoen for at kunden ikke betaler regningen. Det betyr ganske enkelt at du slipper å tenke på om kunden betaler eller ikke. Derfor liker vi å sammenligne fakturasalg med en forsikring, for du er sikret å få den betalingen du fortjener.

Ofte stilte spørsmål om fakturasalg

Vi får ofte inn spørsmål om fakturasalg og vi svarer veldig gjerne på dine spørsmål. Nedenfor har vi samlet noen av de spørsmålene vi får oftest. Dersom du ikke finner svar på det du lurer på så kan du kontakte oss på post@stkfinans.no.

 • Til forskjell fra både kassekreditt og bedriftslån så er det ikke noe krav om å stille sikkerhet for å få tilgang til fakturasalg. Det betyr at dette er et produkt som passer mange og som ikke har noe risiko for hverken aksjonærer eller noe personlig ansvar.

 • I utgangspunktet så er dette et produkt som er åpent for alle bedrifter. Det er likevel slik at for å kunne selge fakturaer så må man søke. Her vil banken gjøre en vurdering av din bedrift. I noen tilfeller så kan tilgangen være begrenset noe etterhvert som banken lærer seg hvordan type kunder du har og eventuelt mislighold blant dine kunder.

 • I utgangspunktet så vil faktura se veldig lik ut. Her er det litt forskjeller i hvordan de forskjellige regnskapsprogrammene gjør. Normalt vil den eneste forskjellen være kontonummer og kid som da er koblet til banken som har kjøpt din faktura.

 • Nei, du trenger i utgangspunktet ikke informere kunden om at du benytter deg av fakturasalg. Dette er de aller fleste bedrifter vandt med. Om du har faste kunder så kan det være greit å informere om endring i kontonummer og kid.

 • Akkurat som en kassekreditt så vil din bedrift få tildelt en ramme, som gjerne øker etterhvert som banken lærer seg hvordan type betalere dine kunder er. Derfor velger mange å selge kun faktura hvor det er nye kunder i starten og etterhvert så bygger man opp en kreditt. Hvis banken blir trygg på deg og dine kunder så vil du etterhvert kunne selge alle dine fakturaer.

 • Nei - du bestemmer dette helt selv. Det betyr at du kan bruke dette som et verktøy og styre dette som du selv vil.

 • Alt av risiko er overført til bank som har kjøpt din faktura. Dersom du har mye mislighold blant dine kunder så kan avtalen bli terminert eller beløp som du kan selge bli justert ned. Banken vil uansett kreve inn penger fra din kunde.

 • Når du selger dine fakturaer så bør du ha en kontrakt som er meget klar på beløp og hva som har blitt levert. Hvis du er usikker på hvordan du skal gjøre dette så anbefaler vi deg at du går i dialog med banken som kjøper din faktura for å sjekke at alt er riktig.