InformasjonFørstehjemslån - lån til din første bolig
Møte

Førstehjemslån - lån til din første bolig

Når man er ung kan det ofte oppleves som vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet, og med boligprisutviklingen vi har hatt i Norge de siste årene har dette virkelig blitt synlig. Et førstehjemslån, eller ungdomslån som det også kalles, vil derfor kunne være løsningen for mange.

Publisert: 13. aug. 2019

Boligdrømmen står veldig sterkt for mange nordmenn og det å eie sin egen bolig er noe vi gjør i langt større grad i Norge enn i øvrige land i verden. Når man er ung, i etableringsfasen og kanskje ikke har opparbeidet seg en høy inntekt ennå vil det å kjøpe en egen bolig være en stor økonomisk utfordring.

Et førstehjemslån er derfor et produkt som mange banker tilbyr og som vil kunne hjelpe mange unge mennesker som befinner seg i denne situasjonen. Kjennetegnet med slike lån er ofte at de har en gunstig rente samt at man får økonomisk avlastning i form av avdragsfrihet i den første perioden av nedbetalingstiden.

Førstehjemslånet lar deg ofte fullfinansiere boligen din og det innebærer at du kan betale 100% av kjøpesummen med lånte penger. Normalt sett skal man stille med 15% egenkapital når man skal kjøpe en bolig, men som sagt er dette et tiltak som er ment å hjelpe unge mennesker inn på boligmarkedet. Når det gjelder 100% finansiering så vil dette normalt sett innebære at banken vil kreve tilleggsikkerhet i annen eiendom for lånet de tilbyr - altså en ekstra trygghet utover panten i selve huset du kjøper. Det som da kan være aktuelt er å spørre foreldrene dine om de er villige til å kausjonere den resterende sikkerheten for deg. Det kan da være en mulighet for dem å tilby banken pant i hus eller hytte slik at du kan få et førstehjemslån.

De forskjellige bankene stiller naturlig nok forskjellige krav til hvem som kan søke om et førstehjemslån, men som regel er det slik at du må være mellom 18 og 34 år gammel og at du ikke tidligere har kjøpt bolig eller leilighet. Enkelte banker har også krav om at du må ha spart penger i BSU for å få et lån som dette, og noen opererer med andre bestemte kriterier. Det finnes dog ikke noen felles mal som gjelder her, så det vil derfor være vanskelig å konkludere med noe på dette punktet.

Søk om førstehjemslån / ungdomslån her hos Lånemegleren, så skal vi se om vi kan hjelpe deg på vei!

Søk boliglån her! Hvor mye vil du låne?

Lånebeløp:2 000 000 kr
2000000
Nedbetalingstid:25 år
25
Månedskostnad:
fra 11 697 kr *

* Eksempel nom. rente 5,00%, eff. rente 5,13%. 2 000 000 kr over 25 år.
Etableringsgebyr 950 kr. Kostnad 1 509 206 kr. Totalt 3 509 206 kr.

Nom. rente 5,00%-11,25%. Eff. rente 5,40%-13,80%.
Rente baseres på individuell kredittvurdering. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Ved å oppgi din e-postadresse samtykker du til å få periodiske e-poster fra oss om privatøkonomi og lån. Du kan når som helst melde deg av.