Hvis du ønsker at partneren din skal bli mer nøysom av seg har du én ting å gjøre: les videre!

Vi skal gi deg noen enkle råd som vil få partneren din til å tenke seg om hvis pengene sitter for løst.

Vi fortsetter!

Å komme på samme økonomiske side

Dette er et litt kinkig problem å ha en partner som ikke er seg selv bevisst når det kommer til økonomi, og det kan være veldig vanskelig å si fra uten at stemningen blir dårlig.

Det handler kort fortalt om å komme på den samme økonomiske siden (eller ikke) med din partner, og her finnes det flere veier man kan gå.

Vi håper dette innlegget kan være en ressurs for alle de som sliter med økonomien innad i forholdet.

Ingen opplagt vei

Det å komme overens og samarbeide om økonomi med sin partner kan være utfordrende og det finnes ingen opplagt vei som er den rette her. Det heller ikke slik at vi skal fortelle at absolutt alle skal overbevise partneren sin om fordelene med å være mer nøysom. Faktisk er det slik at det å leve på denne måten rett og slett ikke vil passe for alle mennesker i alle forhold.

Hovedsaklig kan man vel si at det finnes to forskjellige tilnærmingsmåter til denne promblemstillingen, og den første sier at det er mulig å konvertere partneren til å bli med sparsommelig av seg. Den andre tilnærmingsmåten sier at det ikke er mulig å konvertere noen fullstendig til å bli nøysom på en helhetlig måte, men at det går an å bruke mekanismer som gjør at det blir en slags våpenhvile mellom de forskjellige økonomiske tilnærmingsmåtene i et forhold.

Bruker for mye penger shopping
Høyt pengeforbruk på en av partnerne kan være en kilde til problemer.

Tilnærmingsmåte 1

Det er mulig å overbevise din partner om å bli nøysom, og du gjør det på denne måten: anerkjenn og belønn trinnvise endringer.

En smart og viktig måte å gjøre dette på kan altså være å akseptere ektefellens / partnerens gradvise endringer når det kommer til økonomiske endringer, og å utøve tålmodighet med den kanskje trege prosessen mot det litt mer sparsommelige.

La oss tenke oss at du er den som er skikkelig nøysom mens partneren din er en som flagrer med pengene i tide og utide, og kanskje spiser både frokost og lunsj ‘på farten’ nærmest daglig. Dette kan være et sted å starte og hvor du legger frem et lite regnestykke over hva dette koster dere årlig. Kanskje vil du sa se endringer og du kan til og med oppmuntre til å smøre gode matpakker hjemme!

Du vil også oppleve at det å omvende en som bruker mye penger kan være en saktegående prosess, og selv om partneren sakte men sikker kommer over til din side så vil du oppleve at det glipper en gang i blant, uten at bruken av unødvendige penger har vært tatt opp med deg. Det som er viktig er at dere har satt dere felles mål, både kortsiktige og langsiktige, og sakte men sikkert vil du oppleve at partneren din justerer seg mer og mer inn mot disse målene. Å ha felles mål er veldig nyttig og det gjør at det å spare penger blir noe som er mer og mer tiltrekkende.

Det handler altså om å gi endringsprosessene tid selv om du aller helst hadde sett at det skulle skjedd over natten. Man kan ikke endre tankegangen til noen så raskt, og det må skje av seg selv hvis du skal ha forhåpninger om at det skal være effektivt.

Matte

Som vi så vidt var innom så er en god overbevisende strategi å bruke god, gammeldags matematikk! Du kan overbevise ektefellen / partneren din om verdien av å spare mer og bruke mindre. Det er lurt å komme med et overslag over hvor mye raskere dere kan nå målene deres gjennom å spare mere og raskere, og dette kan fort føre til at du overbeviser han / henne. For mange kan nok følelser være noe individuelt og at slike argumenter preller av som vann på gåsa som ikke vil føre til noen reaksjon, men fakta er fakta – og matte er matte!

Vis ikke fortell!

Det er som sagt veldig viktig at man lar den andre parten komme til erkjennelsen selv, og man skal derfor ikke mase og hakke på den andre. Det lønner seg å komme med fremtredende og gode poenger og rett og slett vente på at de skal trenge gjennom skallen og inn i den aktive og intelligente hjernen på den det gjelder. Å stille åpne spørsmål er en smart strategi.

Anerkjennelse og belønning
Anerkjennelse og belønning er gode motivasjonsfaktorer!

* Hvor lang tid vil det ta å betale ned den kredittkortgjelden?

* Er du sikker på at du vil ha et høyere billån?

* Hva brukte du pengene til?

Altså kan det å spørre fremfor å fortelle være en god strategi.

Å forsøke å appellere med følelser til en som er superanalytisk og logisk vil aldri fungere, og det motsatte gjelder naturligvis også. Man skal også innse at man ikke kan tvinge noen til å endre seg, og selv om man kunne gjort det på denne måten så ville det ikke fungert i lengden.

Mennesker må forandre seg på sine egne måter og bruke den tiden det faktisk tar. Å føle at det var du selv som klarte å endre deg er sannsynligvis den kritiske delen av hele opplegget!

Å forstå partnerens foretrukne måte å kommunisere på er også noe som er viktig og noe man burde finne ut så tidlig som mulig i forholdet. Hvis den ene er veldig analytisk av seg og den andre er mer basert på følelser er det viktig å finne en felles måte å kommunisere på som fungerer for begge parter og hvor begges behov blir møtt. Dette er en nøkkel når man skal ta avgjørelser og vil være viktig når forholdet skal bevege seg fremover og når man i fellesskap skal planlegge for fremtiden.

Det er viktig å kunne vise med konkrete handlinger hvor viktig det er å ha penger stående i banken og hva det kan gjøre for dem. Trenger dere nytt kjøleskap? Har dere muligheten til å cashe ut en ny bil? Hva om bilen deres trenger reparasjon?

Å kunne ha penger til å gjøre slike ting vil føre til at mange vil tenke seg om to ganger før de bruker penger på unødvendige ting eller skaffer seg mer gjeld.

Noe annet man kan gjøre er at du som er den nøysomme parten tar i mot penger hver måned fra partneren din som du setter av til felles sparing. Vi kan garantere at partneren din vil bli sjokkert over hvor fort dere vil ha lagt av betydelige beløp! Reaksjonen vil deretter sannsynligvis bli opprømthet når dere når de forskjellige sparemålene deres. Det ligger stor frihet i å ikke måtte stresse med penger!

Etablere delte mål

Vi tror bestemt at det å ha delte mål for livet er helt sentralt i et partnerskap for å havne på samme linje når det gjelder økonomien. Når man er enige om hva man ønsker på lang sikt vil den umiddelbare prosessen med sparing og forbruk settes i gang. Er man enige om hvor man vil ende opp vil altså virkemidlet for å komme dit settes i gang av seg selv. Har man et felles mål om å kunne pensjonere seg tidlig betyr det med andre ord at man må begynne å spare. Så enkelt kan det være.

1. Finn et mål. Å spare er kjedelig. Å spare mot et mål er fantastisk!

2. Hvor kan du kutte? Det er fantastisk enkelt å være nøysom i dag med alle de mulighetene vi har. Hvorfor kjøpe popcorn til 30 kroner pakken når du kan kjøpe butikkens eget merke til 15 kroner? Hvorfor kjøpe en bok når du kan gå til biblioteket? Mange ser ikke at litt penger her og litt penger der blir store summer til slutt. 10 kroner her og 100 kroner der vil i løpet av en måned og et år kunne bli en fin sum på bankkontoen.

Felles mål
Å sette seg ned å lage felles mål er en god strategi!

3. Aksepter og anerkjenn gradvis endring. Endringer vil som sagt ikke skje over natten og partneren din blir kanskje aldri like nøysom som deg. Ethvert steg i riktig retning kan imidlertid ses på som en seier, og med litt positiv forsterkning blir det lettere å få endringene til å skje.

Sett deg ned med partneren din og diskuter hvor dere ønsker å være om 20 år. Selv om du har et ønske om å ‘gjøre’ han / henne mer sparsommelig av seg, så er du smart nok til å skjønne at dette ikke er veien å gå. Når dere finner et slikt mål så kan du spørre om partneren din er motivert til å jobbe i den retningen, og deretter kan du lansere noen forslag til løsninger.

I fellesskap kan dere for eksempel finne ut hvor dere kan begynne å spare penger, og da kan som nevnt bøker, kutte ned gjeld, finne billigere forsikring, shoppe mindre klart og så videre være en bra start. Dere vil fort finne ut at det er enkelt å spare flere tusenlapper hver måned uten å egentlig ofre så veldig mye.

Gjennom å utvikle felles mål som dette så blir egentlig ikke penger et så stort tema i diskusjonen, men naturligvis en del av den. Når vil dere pensjonere dere, hvor vil dere bo, hva har dere lyst til å gjøre etc? Regn på dette og funn ut hvordan dere kan nå målet deres, og i det øyeblikket dere har et fastsatt mål vil dere automatisk finne måter å spare penger på. Det vil sannsynligvis ikke føles som at dere spinker og sparer, men at dere bare endrer forbruksmønsteret deres for å nå et felles fremtidig mål.

Tilnærmingsmåte 2

Du kan ikke overbevise partneren din om å akseptere nøysomhet. Aksepter og respekter deres forskjellige økonomiske vaner.

Man må rett og slett bare anerkjenne at økonomi og synet på den kan være veldig forskjellig fra person til person. Det trenger ikke å være så dramatisk som en totalt uenighet om finanser og nøysomhet, men at det ofte rett og slett bare er forskjeller i verdier. For noen er en hobby viktig, og selv om den er kostbar så må man anerkjenne at partneren din har rett til å ha det slik.

Å akseptere og realisere at hver og en av oss har forskjellige ting vi synes det er verdt å bruke penger på er nok en nøkkel. Man må respektere partneren og forsøke å se hvor han / hun kommer fra. Kanskje er du en som strikker mens kjæresten din spillet videospill? Det vil være helt utenkelig for ham å bruke penger på garn og du ville garantert ikke brukt penger på noe så unødvendig som spill? Da er det greit at dere holder forbruket på et fornuftig nivå og rett og slett bare lar hverandre være i fred.

Par krangler
Uenigheter om økonomi kan ødelegge et forhold!

Som vi sa i tilnærmingsmåte 1: ha fokus på det dere har felles og jobb mot de felles målene. Det er ingen vits i å kaste bort tiden i forsøk på endre den andre personen, og å holde på slik over tid vil være både usunt og virke mot sin hensikt. Man kan med andre ord ikke forandre noen som ikke ønsker å bli forandret!

Uansett hvor mye vi ønsker å forandre våre partnere så er den ideen faktisk en rak motsetning til det faktum at vi alle er unike individer som kan være eller ikke er mottakelig for å ‘bli forandret’. Å lytte vil være viktig og kan føre dere nærmere den samme siden, og en god plan kan derfor være å forsøke å være den som forstår for deretter å bli forstått.

Husk at økonomi kan være en rot til store problemer i et forhold, og man må nesten bare vurdere hvor langt man skal strekke det. Mange ønsker å håndtere sine penger uten at det skal være diskusjoner, ‘granskning’ og krangel om dette temaet. Det er derfor viktig at dere som er nøysomme av dere viser forståelse, er snille og tålmodige med partneren deres som er mindre sparsommelig av seg.

Kommuniser jevnlig, vis respekt og anerkjenn alle de forsøkene som gjøres, store som små. Fokuser på hele skogen og ikke bare de små detaljene. Det er også en god i det å vurdere dine egne antagelser og uttalelser mens du navigerer og diskuterer deres økonomiske emner. Det er fort gjort, og til og med fristende, å gjøre en karikatur av partneren din som stammer fra din egen oppfatning, uten å observere veksten og forandringen som kan inntreffe gradvis hos en person over tid.

Atter en gang ser vi altså at det er en verdi i å anerkjenne partneres gradvise ending og hvor viktig det er å rose dem for forsøkene.

Kanskje bør man være så kynisk at man bør snakke om økonomi før man går til det steget og flytter sammen? Kanskje er det greit å vite om man er på den samme siden på dette feltet? Hvis man ikke er det så er det kanskje ikke en passende match?

Hvordan kan man løse dette?

Du kan altså, til syvende og sist, kontrollere det som ligger i dine egne hender, og når sant skal sies så passer egentlig ikke partneren din inn i den kategorien – selv om man ofte tror det.

Man kan dog jobbe sammen for å forandre seg begge to. Hvis både du og partneren din er åpne for å forbedre dere og gjøre små endringer i forbruksvanene deres, så er finnes det supre løsninger som lar dere påvirke hverandre.

Det kan være vanskelig å jobbe på denne måten, men det er samtidig greit å gjøre dette jevnlig – for eksempel hver måned. Før dere vet ordet av det opplever dere et skikkelig gjennombrudd!

Budsjett personlig okonomi
Et budsjett kan være løsningen på så mangt!

Å lage et budsjett er noe vi har snakket om utallige ganger her på Lånemegleren.

1. Budsjetter ‘personlige’ penger for hver av dere, slik at budsjettet ikke føles for bindende.

2. Kutt ut å spise ute. Den personen som ønsker å gjøre det tar det fra sin personlige del av budsjettet eller fra en annen post, som for eksempel underholdning.

3. Bli enige om at f.eks. mat er en stor utgiftspost og jobb med å kutte ned der og sett dere et mål om hvor mye dere skal bruke.

Det er mange slike ting dere kan jobbe med for å bli enige, men hvis dere ikke blir det er det faktisk like greit å ha en separat økonomi. Dette kan virke som et drastisk valg, men faktum er at det er mange som har separat økonomi i et forhold. Dette gjør slik at de kan holde sammen og slipper å gå gjennom de daglige kampene om penger.

Å ha en slik delt økonomi er ikke nødvendigvis enkelt, og man jobber kanskje hardt for å ikke kritisere den andre for hvordan de bruker penger. Man vil dog etter all sannsynlighet se at man vil påvirke hverandre og dine pengevaner vil kanskje etter hvert smitte over på partneren din. Dette er ting som skjer av seg selv når man har bodd sammen i en rekke år, og sakte men sikkert vil man arbeide frem et kompromiss for hvordan man bruker penger.

Gi hverandre ukepenger

Kan dere bli enige om en ordning med ukepenger? Det høres kanskje utrolig barnslig ut, men hvis dere kan enes om at du som den nøysomme gir partneren din et handlingsrom i form av ukepenger som han / hun styrer selv, så kan dette faktisk fungere.

Her må man rett og slett prøve seg fram for å finne ut hva som fungerer og hva som gjør den andre fornøyd, og da må man ta utgangspunkt i et budsjett som man sammen har satt opp. Dette kan være fornuftig i de tilfeller hvor partneren er av den typen som enten bruker alt eller ingenting. Har man en ordning med ukelønn kan partneren bruke disse pengene uten å føle seg skyldig etterpå. Husk på at man har valgt å leve sammen og er glade i hverandre, og at man derfor skal strekke seg langt for å gjøre den andre lykkelig.

Lommepenger voksne
Lommepenger til voksne kan fungere godt!

Bli enige og møt hverandre på midten

Å ha et polarisert syn på økonomi kan være en real utfordring, og det vet alle som har hatt det slik. I slike tilfeller er ofte en gylden middelvei en fornuftig vei å gå.

I slike tilfeller kan man bli enige om å tillate seg til å spise ute, gå på kino etc. en gang i blant, men likevel ha en avtale om at man allikevel skal spare det beløpet man har blitt enige om hver eneste måned. Sparebeløpet skal aldri endres med mindre det er ekstraordinære ting som tilsier det. Å komme seg til et slikt punkt er ikke bestandig like trivelig, men etter hvert så vil tålmodigheten og to mennesker som er villige til å inngå kompromiss være løsningen på dette.

Å samtale og utarbeide et kompromiss kan altså være en god løsning. Hvis partneren din ønsker å kjøpe kaffe og spise lunsj ute hver dag så kan det være greit å bli enige om en bruksgrense på dette for hver uke. Det samme kan sies om dyre hobbyer som skyting eller golf, og også på dette kan det være greit å sette månedlige grenser for bruk av penger. Du kan ikke frarøve eller påtvinge partneren din til ikke å bruke penger, så et god råd er derfor å bli enige om hvordan pengene kan brukes – og det på en måte som begge er komfortable med.

Konklusjon

Et gjennomgående råd som du ser vi anbefaler er fremfor alt kommunikasjon. Uten en etablert måte å diskutere økonomi på med partneren din er det lite trolig at dere kommer frem til noen form for kompromiss eller enighet.

Selv om et par kan bli enige om at sparsommelighet og nøysomhet kan være noe som styrker forholdet gjennom å ignorere distraksjoner og forbruk, og i stedet fokusere på å skape en genuin forbindelse til hverandre, så er det så visst ikke svaret for alle der ute.

Det som kan synes å være viktigst når det gjelder dette temaet er å etablere felles mål for livet med partneren din. I det øyeblikket dere vil de samme tingene i livet så trer stien for å komme seg dit nokså tydelig frem. Bli enige om prioriteringene og så vil dere merke at pengene vil følge etter.

Det er utvilsomt like mange forskjellige tilnærminger som det er forhold når det kommer til økonomi, og vi håper derfor at de du har fått presentert her kan være til hjelp for hvordan du skal finne en økonomisk gangbar vei fremover med din partner!

Lykke til!

Kommunikasjon