Fordeler med kredittkort

kredittkort1

Eier du et kredittkort følger det mange gode fordeler med å bruke det på en fornuftig måte, og hvis du er usikker på hva dette innebærer gir vi deg en liten innføring i det her.

Av og til vil man oppleve at det er kjekt å ha litt penger i bakhånd for man vet aldri når vaskemaskinen går i stykker eller når man har behov for å rette opp en liten bulk i bilen. Utenom slike uforutsette utgifter vil det også være fornuftig å bruke det i spesielle situasjoner når man skal gjøre opp for seg, og det er spesielt dette vi fokuserer på i denne artikkelen.

Et rentefritt lån

I situasjoner hvor du bruker kredittkortet går ikke pengene ut fra din egen lønnskonto, og du låner i praksis pengene fra kredittkortselskapet som har utstedt kortet til deg. Hvert kredittkort har en rentefri periode og denne kan variere mellom 30-50 dager alt etter hvilket kort man har. Hvis du betaler tilbake det beløpet du har lånt innen utgangen av denne fristen påløper det ingen renter. Det betyr at du har et gratis lån tilgjengelig, men kun hvis du betaler innen fristen for den rentefrie perioden.

Ønsker du å utsette betalingen utover denne perioden har du selvsagt muligheten til det, men da må du være klar over at rentene vil begynne å løpe.

Trygt kjøp på internett eller i utlandet

Hvis du bruker internett aktivt til å bestille varer og tjenester, eller er på reise i utlandet vil også fordelene her være store ved å bruke kredittkortet. Handler du for eksempel på nett og ikke får varen du har betalt for vil kredittkortselskapet erstatte tapet ditt. Dette betyr at du ikke vil bli belastet på fakturaen for det aktuelle beløpet.

Det samme gjelder hvis du har blitt belastet for mye eller svindlet. Hvis du har vært på ferie i utlandet og kjøpt deg en pizza på en restaurant vil du også være sikret hvis du har blitt belastet med flere tusen kroner for mye. Dette er regulert gjennom kredittkjøpsloven og du har i følge den muligheten til å fremme de samme innsigelsene mot kredittkortselskapet som overfor selgeren av varen/tjenesten.

Konkursvern

Ved forhåndsbetaling av varer vil kredittkortet være svært nyttig ettersom det også sikrer deg mot konkurser. Har du kjøpt flere billetter til en fotballkamp i England og leverandøren går konkurs før billettene er utlevert, har du også her krav på å få beløpet refundert. Ved bruk av et vanlig bankkort som er tilknyttet din lønnskonto kan du anse pengene som tapt ettersom det er lite rom for de minste kreditorene, altså kundene, til å få noe ut av konkursboet.

Kontroll over utgiftene

Reiser du mye i jobben og har utgifter i forbindelse med dette? Da vil bruken av kredittkortene til dette være helt perfekt. Du bruker da ikke dine egne penger til dette, samtidig som du får en spesifisert faktura som gir både deg og bedriften oversikten over hva pengene har gått til og hvor mye de skal refundere til deg.

Reise- og avbestillingsforsikring

Mange kredittkort inneholder en reise-og avbestillingsforsikring, og denne trer som regel i kraft om du betaler mer enn 50% av reisens kostnader med kortet. Hvis det da skulle oppstå ting som gjør at du får behov for forsikring eller må avbestille turen er du derfor godt sikret. 


Rabattordninger

Enkelte kort har også rabattordninger knyttet til bruken av kortet og her kan det dreie seg om avslag i bensinpriser, billige hotellrom, cashback på kjøp av varer og rabatt på leiebiler for å nevne noe. Hvis man ønsker å benytte seg av disse ordningene er det viktig at man betaler tilbake det man har brukt før den rentefrie perioden er over slik at gevinsten ikke blir oppspist av rentene som følger etterpå.

Les mer om kortene vi anbefaler i vår oversikt over kredittkort.