BSU-sparing – en gunstig spareform for unge

grisoghus

BSU, eller boligsparing for ungdom, er en spareordning som er ment å stimulere unge mennesker til å spare penger til bolig. Målet med dette er at man skal ha en egenkapital når man skal inn på boligmarkedet og dermed gjøre denne overgangen i livet så enkel som mulig.

For at så mange som mulig skal spare i BSU er det knyttet gunstige skatteordninger og renter til pengene man setter inn, og dette skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

BSU for hvem og hvor mye kan man spare?

Man kan starte sparingen i BSU når man vil og jo tidligere man gjør det jo bedre er det. Dette kan man fortsette med til og med det året man har fylt 33 år, og det er ingen tvil om at man kan legge tilside godt med penger hvis man er flink å spare på denne måten.

Man kan spare inntil 25.000 kroner hvert år på en BSU-konto og totalt sett kan man maksimalt ha spart 200.000 kroner på denne måten.

Fordelene med BSU

Det er først og fremst fordelene med BSU som er interessante, og disse incentivene har den funksjonen at de skal stimulere unge i Norge til å legge til side midler til boligkjøp. Dette har man gjort ved å innføre gunstige skattefordeler samt gode renter.

Man får, ved å spare i BSU, 20% av det årlige sparebeløpet tilbake på skatten og hvis man har spart 25.000 kroner vil dette gi 5.000 kroner tilbake på ligningen neste år. For at du skal utnytte dette maksimalt vil det kreve et innskudd på 2084 kroner hver måned, men husk at du altså får 20% av dette tilbake neste år.

Hvis man sparer 25.000 kroner pr. år i åtte år har man oppnådd maksimalbeløpet på 200.000 kroner. Totalt sett vil man da ha fått 40.000 kroner igjen på skatten og omtrent 47.000 kroner i renter, hvis man regner med en effektiv rente på 4,7%. Det er derfor hevet over enhver tvil at dette er en meget gunstig boligsparing.

I tillegg til skattefordelene er altså rentene på sparekontoen meget gode og da gjerne betydelig høyere enn både høyrentekontoer og vanlige sparekontoer.

Kun til boligkjøp

Vær oppmerksom på at de pengene du sparer i BSU kun kan gå til kjøp av bolig, garasje til ny bolig eller til nedbetaling av boliglån. Med tanke på den skattemessige gavepakken man faktisk får fra myndighetene er det logisk at det stilles krav som dette. Hvis man bruker pengene til annet enn det som er foreskrevet i lovverket vil man få reaksjoner fra skattemyndighetene. Dette betyr at man må betale tilbake skattefradragene man har fått siden BSU-sparingen startet.

Man kan kun opprette én BSU-konto, men man har muligheten til å flytte den til en annen bank hvis man ønsker det.

Vi anbefaler derfor alle unge, på bakgrunn av dette, til å begynne å spare i BSU i dag ettersom det kan gi dere en mye enklere inngang til boligmarkedet når den dagen kommer. Husk at man ikke finner noen annen spareform som er like gunstig som denne og i tillegg er den helt risikofri.