Guide til kortbruk i utlandet

reisekort

Nordmenn er glade i å reise men det er ikke alle som er helt inneforstått med hvordan vi bør bruke våre bank- og kredittkort i utlandet.

Vi gir deg i denne artikkelen en enkel og oversiktlig gjennomgang over fornuftig kortbruk når du er på utenlandsturen.

Først og fremst: ha orden

Når det gjelder bruk av kredittkort i utlandet så er det forbundet en rekke fordeler med dette, men det krever naturligvis at du har god kontroll på din egen økonomi. Betaler du kredittkortregningene dine i tide kan du virkelig nyte godt av kortet som betalingsmiddel når du reiser utenfor Norges grenser.

Utfordringene for mange er å vite akkurat når man skal bruke kredittkortet og når man skal la det få hvile, og det er nettopp det vi skal ta for oss nå.

Bestilling av reise

Det første vi starter med er bestillingen av selve reisen. Her skal kredittkortet brukes og det er flere grunner til det. De aller fleste kredittkort inneholder en reiseforsikring og denne aktiveres som regel ved at du betaler minimum halvparten av reisens kostnader med kortet.

Du må imidlertid sjekke om du har en slik forsikring på ditt kort og hvilke vilkår forsikringen kommer med. I noen tilfeller vil forsikringen være mangelfull mens den i andre tilfeller kan være bedre enn en ordinær reiseforsikring. Hvis for eksempel en vennegjeng reiser sammen på tur vil faktisk reiseforsikringen til kredittkortet kunne dekke inntil tre medreisende hvis uhellet skulle være ute.

Det er ikke bare forsikringen som gjør at du burde betale for reisen med ditt kredittkort. Gjennom Finansavtalelovens paragraf 54b er du sikret retten til å kreve pengene tilbakebetalt hvis du skulle være så uheldig å oppleve at flyselskapet du bruker går konkurs og at dette spolerer reisen din.

Noen kredittkort kan også gi deg innpass i flyplasslounger, og dette er selvfølgelig veldig nyttig hvis du har lang ventetid på flyplassen.

Vær også oppmerksom på at bruk av kredittkort er gunstig i forhold til leie av bil ettersom mange kort har rabattavtaler med de ulike bilutleieselskapene.

I minibanken


Når du skal ta ut penger i en minibank i utlandet skal du la kredittkortet ligge trygt i pengeboken. Grunnen til dette er at renten vil begynne å løpe fra uttaksdatoen på de aller fleste kortene og ikke etter den rentefrie perioden. Den rentefrie perioden er vanligvis på 45-52 dager, men dette er avhengig av hvilket kredittkort du har. Denne perioden betyr at det er gratis å bruke penger på kredittkortet så lenge du betaler tilbake før de 45-52 dagene er passert, men dette gjelder altså ikke ved uttak i minibank.

Når man tar ut penger i minibank i utlandet er det ofte slik at både debet- og kredittkort opererer med høye gebyrer, og i tillegg kommer det et valutapåslag som ligger på 1,75%. Bruker du
kredittkortet vil du ofte også måtte betale et gebyr som tilsvarer 1-1,5% av det beløpet du tar ut.

Når du skal kjøpe varer

Ved varekjøp er det kredittkortet som gjelder ettersom det i de aller fleste tilfellene er helt gebyrfritt, i tillegg til at rentene ikke løper før etter at den rentefrie perioden er over.

Noe annet som er positivt med dette er at du er mye bedre sikret hvis du skulle oppleve at det produktet du har kjøpt har mangler eller feil, og har du betalt med kredittkortet kan du kreve pengene tilbake fra banken som har utstedt ditt kort. I tillegg til dette så er du også tryggere i forhold til svindelforsøk ettersom det ikke er pengene fra din bankkonto som eventuelt forsvinner.

Når du bruker kredittkortet ditt vil du også få en god oversikt over hva du har brukt av penger i ferien ettersom du får en detaljert faktura tilsendt i ettertid.

Til slutt et siste tips når du skal betale for varer og tjenester i utlandet: av og til vil du oppleve at du får tilbud om å betale i norske kroner, men dette skal du bestandig takke nei til. Det er lokal valuta som gjelder ettersom butikkene selv kan bestemme veksklingskursen, og du vil ved å betale i norske kroner veldig ofte komme dårlig ut av det.

Oppsummert

Da har vi tatt en liten gjennomgang av kortbruk i utlandet og som du ser skal kredittkortet brukes til bestilling av reise og når du skal kjøpe varer/tjenester, mens bankkortet skal brukes når du skal ta ut penger i minibank.

Da gjenstår det bare for oss å ønske deg en riktig god reise!